0216 305 04 85 Bize Ulaşın
BLOG /
Kontrol Dünyası ile ilgili en güncel bilgiler ve Bizden Haberler için E-bültenimize kaydolun

Ekstrüder makinelerini senkronize ve dijitalize ederek verimlilik artışı yakaladık!/

21 Şubat 2020

Ekstrüder nedir?


Ülkemizde plastik sektöründe sıklıkla kullanılan ekstrüder makinesinin ne olduğunu anlamak için, ilk önce ekstrüzyon işleminin ne olduğunu anlamalıyız:

Ekstrüzyon, topak, kuru toz halindeki kauçuk, plastik veya metal hammaddenin bir kanalda ısıtılarak  daraltılmış bir kalıptan itildiği bir prosestir. Bu itme sonucunda kalıp şekline göre plastik şeritler, PVC kaplama malzemeleri gibi yarı mamul üretilmektedir. Çoğumuzun aşina olduğu PVC borular, mobilya kenar bantları gibi bir çok ürün bu proses ve ekstrüder makineleri sayesinde üretilmektedir.

Bir ekstrüder makinesi ise, basitçe, ekstrüzyon işlemini tamamlamak için kullanılan makinedir. Bir konteyner ve silindir sistemi kullanarak, makine ürünü ısıtır ve istenen şekli oluşturmak için hareketli mil vasıtasıyla hammaddeyi iterek kalıptan geçirir. Ekstrüder makinesinin basit bir şeması aşağıdadır:








Tüm dünyada olduğu gibi, bu yöntem ülkemizde de sıklıkla kullanılmaktadır. Bazı fabrikalarda yeni nesil, tam otomatik, ekstrüderler olduğu gibi; bazılarında ise, insan kontrolüne ve müdahalesine açık olan eski nesil ekstrüderler kullanılmaktadır. Eski tip ekstrüder makinelerinde kullanıcılar birçok sorunla karşılaşmakta, hammadde ve yarı mamul fire maliyetlerine katlanmaktadırlar. Bu sorunlardan bazıları aşağıda sıralanmıştır:

  •  -      Ekstrüder makinesinin karmaşık yapısı nedeni ile çok fazla arıza kaynağı bulunmakta, dolayısıyla, arıza giderme kaynaklı gereksiz duruşlar olmaktadır.
  •  -      Makinedeki sıcaklık, kalınlık, renk vb. birçok parametreyi operatörler aynı anda takip etmesi gerekmektedir. Örneğin operatör, dozajlamayı ayarlarken, aynı zamanda, renklendirme ve silindir aralık ayarlarını yapması gerekmektedir. Bu durum da insan kaynaklı kalite problemlerine, zaman kaybına ve firelere neden olmaktadır.
  • -       Ekstrüder makinesinin içindeki kontrolörün kaynak kodları yabancı üretici firmaların elinde olduğu için makine revizyon ve onarımları çok geç ve maliyetli olmaktadır.  
  • -    Makineden herhangi bir veri alınamadığı için üretimin takibi ve planlaması tahmini olarak yapılmakta, bu nedenle stok veya fırsat maliyetleri oluşmaktadır. 

Peki, modernizasyonu nasıl yaptık, makineyi nasıl dijitalleştirdik?


Proje üç adımda gerçekleştirilmiştir:

  1. Proje için gerekli malzemeler belirlenmiş ve malzeme tedarikleri tamamlanmıştır.
  2. Ofis çalışması aşamasında;
    1. Makine projeleri detaylı incelenmiş,  sonrasında tersine mühendislik ile makine prosesi çıkarılmıştır.
    2. Müşterinin ihtiyaçları doğrultusunda, PLC programları ve HMI programları yazılmıştır.
  3. Saha çalışmaları aşamasında;
    1. Dozajlama ünitesi, ekstrüzyon hattı, sıkıştırma ünitesi, çekme ünitesi, sarma ve kesme üniteleri tek kontrolörde toplanarak senkronizasyonu sağlanmış,
    2. Sisteme kalınlık ölçüm modülü eklenerek üretim esnasında anlık kalınlık bilgisi alınmış,
    3. Tüm sensörler yeni yazılan PLC programına ve HMI görsellerine aktarılmış,
    4. Makineyi kontrol eden eski PLC ve ekipmanlar sökülmüş,
    5. Pano revizyonu ve proje as-build’leri tamamlanmıştır.

Tüm bu işlemler yapılırken fabrikanın planlı duruşlarından yararlanılmış, üretim normal bir şekilde devam etmiştir. 


Peki ekstrüder modernizasyonu sonucunda ne elde ettik?


Proje sonucunda bir çok olumlu sonuç elde edilmiştir. Bunlardan bazıları aşağıda sıralanmıştır:

       Hız, sıcaklık vb. göstergeler, HMI panel programına aktarılmış, pano eski nesil ekipmanlardan temizlenerek muhtemel hata kaynakları azaltılmıştır. Böylece hem yedek parça stok maliyetleri hem de bakım maliyetleri düşürülmüştür.  

       Makine üreticisinin makine kontrolünü sağlamak için kullandığı eski nesil senkronizasyon cihazı devreden çıkarılmış, yerine, esnek, kolayca destek alınabilecek, HMI Mühendisliğin yazılımını geliştirdiği Siemens marka PLC yerleştirilmiştir.

       Dozajlama ve silindir üniteleri senkronize edilerek operatör işlemleri azaltılmış, insan kaynaklı hataların önüne geçilmiştir. Ekstrüder makinesi, standart parametreler ile baştan sona senkronize üretim yapabilir hale getirilmiştir.

       Üretim esnasında alınan kalınlık bilgileri sayesinde kalite kontrol süreçleri geliştirilmiştir. Artık, kalite standartlarından bir sapma gözlemlendiğinde alınan geri bildirimler sayesinde ürünlerde kalite kontrol kaynaklı fireler azaltılmıştır.

       Makineden toplanan veriler, müşterinin ERP sistemine aktarılarak izlenebilir olmuştur.

       Makinelerde reçete sistemi aktif hale getirilmiş, üretim esnek ve güvenilir bir hal almıştır.

Bu yazımız kapsamında ekstrüder makine modernizasyonu özelinde bir dijitalizasyon projesinden bahsettik. Ancak benzer süreç tüm eski nesil makinelere uygulanabilir. Bu sayede verilerimizi kontrol edebilir, süreçlerimizi basitleştirir ve verimlilik artışı sağlayabiliriz.

Siz de benzeri modernizasyon ve dijitalizasyon projelerinizde HMI Mühehdisliğin işlerinde uzman kadrosuna güvenebilirsiniz.

İletişim 
+90 216 305 0485

Coşkun Ermehan 

BİZE / ULAŞIN
ADRES: Soğanlık Yeni Mah. Baltacı Mehmet Paşa Sok. No:4 AC Moment B-Blok D:163 Kartal / İstanbul
TELEFON: + 90 (216) 305 04 85 / + 90 (850) 304 0 464
FAKS: + 90 (850) 304 64 24
E-POSTA hmi@hmi.com.tr