Nedir?
RTU kısaltması Remote Terminal Unit teriminin ilk harflerinden oluşturulmuştur. Türkçe’ye Uzak Kontrol Cihazı olarak çevirebiliriz. RTU’lar otomasyonda uzak cihazların izlenmesi ve kontrol edilmesi maksadıyla kullanılırlar. Genelde PLC (Programmable Logic Controllers) ile aynı işi yaparlar. Ancak kapasiteleri ve daha istikrarlı çalışmaları, onları, özellikle zor koşullarda, daha çok tercih edilir kılmıştır.
Kullanım alanları nerelerdir?
RTU’lar, endüstride, ulaşım, haberleşme, enerji, madencilik gibi bir çok alanlarda kullanılmaktadır. Örneğin, raylı sistemlerde, trafo merkezlerinde bulunan RTU’lar enerjinin kontrol edilmesini sağlarlar. Kontrol merkezinde bulunan SCADA yazılımını kullanan operatörler, beslemeyi nereden yapacaklarına karar verdikten sonra RTU’lar sahada SCADA yazılımlarından gelen komutları uygularlar.
RTU’ların yüksek kapasitelerinden dolayı, DCS (Distributed Control Systems) ‘lerde kendilerine geniş kullanım alanı bulurlar.
RTU’lar sahadaki bir çok veri ile çalışabilir. Bu verilerin başında dijital input, dijital output, analog input ve analog output’lar gelmektedir. RTU’nun kullanım amacına göre bu giriş çıkışlar belli bir sayıda olabilir. Yine çoğu üretici bu giriş çıkışları genişleyebilir olarak tasarlamaktadır. Bu sayede sahadaki sinyal yoğunluğuna göre RTU’ya kart ilavesi yaparak genişleyen sinyal ihtiyaçlarına cevap verilmektedir.
Hangi Haberleşme Protokollerini Kullanırlar?
Otomasyonun en önemli unsurlarından birisi de haberleşmedir. RTU’lar bir çok haberleşme protokolünü destekler. -50 ile +70 derece arasında değişen sıcaklıklarda kullanılan RTU’lar, genelde RS232, RS485, RS422 ve Ethernet protokollerini destekler. Çeşitli markalarda değişmekle birlikte, Modbus, IEC 60870-5-101/103/104, DNP3, IEC 60870-6-ICCP, IEC 61850 protokollerini destekleyen RTU’lar da kolayca temin edilebilir.
+90 216 305 0485
Coşkun Ermehan
Sistem Mühendisi