0216 305 04 85 Bize Ulaşın
BLOG /
Kontrol Dünyası ile ilgili en güncel bilgiler ve Bizden Haberler için E-bültenimize kaydolun

Biyokütle Enerji Üretim Santral Otomasyonu /

18 Şubat 2020

HMI Mühendislik, Global Yatırım Holding’e ait Mavibayrak Doğu Biyokütle Enerji Santralinin SCADA otomasyon yazılım mühendislik hizmetlerini 30.01.2020 itibariyle başarılı bir şekilde tamamlamıştır.

Bu yazımızda, doğamıza ve ülkemiz ekonomisine bir çok katkıları olan biyokütle enerjisinden ve biyokütle enerji santrallerinden bahsedeceğiz.


Biyokütle enerjisi nedir?


Biyokütle enerjisi, enerji üretmek için organik maddelerin kullanılmasıdır. Bu maddelere örnek olarak odun peletleri, çim kırpıntıları, şeker kamışı ve hayvan gübresi verilebilir. Biyokütle enerji santrallerinde yakıt olarak kullanılan maddelere ise biyolojik yakıt ismi verilmektedir.

Biyokütle yakıtlarının temel çeşitleri nelerdir?


Odun ve tarımsal atıklar


Kütükler, odun parçaları, ağaç kabuğu ve talaş, elektrik üretmek için kullanılan en önemli biyolojik yakıtlar arasındadır.


biyokütle santrali yakıtı olarak odun

Biyodizel


Bitkisel yağ, hayvansal yağ ve geri dönüştürülmüş gresden yapılan biyodizel, otomobillerde, kamyonlarda ve gemilerde kullanılan normal dizelin yerini alabilir. Ancak , genellikle dizel motorlardan kaynaklanan kirliliği azaltmak için normal dizel ile harmanlanarak kullanılmaktadır.

Katı Atıklar


1 ton çöp 500 kilo kömür kadar ısı enerjisine sahiptir. Ancak bu enerjinin yarısı plastik gibi biyokütle dışı kaynaklardan gelir.


Biyogaz


Kanalizasyon ve tarımsal atıklar yüksek sıcaklıklı sindiricilere koyularak hızlı bir şekilde çürütülür. Daha sonra açığa çıkan gaz ve yakıt olarak kullanılır.

Biyokütleden elektrik nasıl üretilir?

Biyokütleden çeşitli şekillerde elektrik üretebilir, ancak en yaygın olanı yakarak elektrik üretme yöntemidir. Tesiste yanma odalarında biyokütle (odun veya tarımsal atıklar) yakılır, suyu ısıtılarak buhar üretilir ve basınçlı su buharı ile türbinler döndürülerek elektrik üretilir. Bu tip elektrik üretiminde çok ciddi enerji kayıpları yaşansa da yatırım sahibini tatmin edecek oranda elektrik enerjisi üretilebilmektedir.

Bazı biyokütle tesislerindeyse, yakma sonucu üretilen buhar tesis içi üretim süreçlerinde veya ısıtma için de kullanılmaktadır. Bu tip bir kullanımda biyokütleden üretilen enerji verimliliğini yaklaşık % 80'e kadar yükseltir. Bu oran enerji verimliliği açısından gayet güzel bir orandır. 


Peki biyokütle enerjisi ve santralleri tamamen masum mudur? Hiç kötü yanları yok mudur? Bu soruların cevaplarını aşağıdaki tabloyu inceleyerek kendiniz verebilirsiniz:


Biyokütle enerjisinin artıları ve eksileri


 


Biyokütle ne kadar enerji içerir?


Enerji joule birimi ile ölçülür. Bir elmayı 1 metre yukarıya kaldırmak için yaklaşık 1 joule’lük enerji harcarız. Bu bilgiyi aklımızda tutacak olursak;

Bir kilogram kesilmiş çim, megajoule (MJ) olarak da bilinen yaklaşık 4 milyon joule içerir. Bu, enerji perakende pazarında kullanılan kilowatt / saatten biraz daha fazla bir elektrik enerjisidir.

Bir kilogram ahşap ise yaklaşık 15 MJ içerir. Ancak yakılmadan önce kurutulursa, enerjisi, yaklaşık 18 MJ / kg'a çıkabilir.


Gelelim Otomasyon Tarafına…


Biyokütle enerji üretim prosesi aşağıdaki görselde temsili olarak gösterilmektedir. Buna göre, yanma odasında ortaya çıkan yüksek sıcaklıktaki gazlar kazana aktarılır. Burada üretilen su buharı türbinlere aktarılır ve türbinlerin dönmesi sağlanır. Dönen türbinler ise jeneratörler vasıtası ile trafolara aktarılır.

Enerji verimliliğin devamını sıkıntısız sağlamak amacı ile bu tesislere otomasyon sistemi kurulmaktadır. Otomasyon sisteminin ana omurgasını sistemin tamamının izlenmesi ve kontrolünü sağlayan PLC sistemleri ve SCADA sistemleri oluşturur.

PLC sistemleri saha ekipmanlarının çalışmasını sağlarken aynı zamanda sahadan topladıkları bilgileri ana SCADA sistemine, operatöre gönderir. Operatörler ise otomasyon sisteminin sunduğu bilgiler ışığında sistemi kontrol ederler. Bu sistemler için biyokütle enerji santralinin beyni ve sinir sistemi benzetmesini yapmak hiç de yanlış olmaz. Bu sistemlerde bir aksama veya kopukluk SCADA sistemine sağlıklı verilerin ulaşmamasına ve operatörün hatalı kararlar almasına sebep olabilecektir. Bu nedenle, endüstride kendini kanıtlamış markaların ürünleri ve bu markaların profesyonel entegretörleri ile çalışmak çok önemli hale gelmektedir.

Mavi Bayrak Doğu Enerji Mardin Biyokütle santralindeki projemiz kapsamında yetkili çözüm ortağı olduğumuz Siemens’in SCADA ve otomasyon ekipmanları kullanılmıştır.

Merkezi SCADA olarak PCS 7 proses kontrol yazılımı, lokal saha ekipmanlarını kontrolünü sağlamak adına da Siemens’in redundant (yedekli) yapıdaki S7 400H serisi CPU’ları kullanılmıştır.

Siz de biyokütle tesisinizin otomasyon kalemlerini kolayca kurmak veya mevcut tesisinizde revizyon yapmak için bizim ile hemen iletişime geçebilirsiniz.

İletişim 
+90 216 305 0485

Coşkun Ermehan
BİZE / ULAŞIN
ADRES: Soğanlık Yeni Mah. Baltacı Mehmet Paşa Sok. No:4 AC Moment B-Blok D:163 Kartal / İstanbul
TELEFON: + 90 (216) 305 04 85 / + 90 (850) 304 0 464
FAKS: + 90 (850) 304 64 24
E-POSTA hmi@hmi.com.tr